Vooruitzichten voor 2016....

Terugkijkend op de afgelopen jaren, dan zie ik het ontstaan van een samenwerking tussen bedrijfsleven, overheid en onderwijs onder de naam Logistiek Expertise Centrum De Liemers (LEC Liemers). De focus ligt duidelijk op de Logistieke activiteiten en bedrijvigheid. De provincie Gelderland is de afgelopen tijd ook volledig tot het inzicht gekomen dat logistiek een belangrijke motor is voor Zuid Gelderland. De regio's Rivierenland (Logistieke Hotspot Rivierenland), Nijmegen (LEC Regio Nijmegen) en Liemers (LEC Liemers) waren in grote lijnen al met dezelfde missie bezig: het bevorderen van de logistieke bedrijvigheid, werkgelegenheid en kennisontwikkeling in de regio's. Wie op de kaart kijkt ziet al snel dat Rivierenland, Nijmegen en Liemers met elkaar op de belangrijke vervoersas liggen van A15/A12, Betuweroute goederenspoor en Rijn/Waal. Deze vervoersassen verbinden de mainports Haven Rotterdam en Luchthaven Schiphol met het Duitse achterland. Zo ligt de grootste containerhaven van Nederland (BCTN Nijmegen) op deze vervoersas.

Deze belangrijke positie van Zuid Gelderland heeft de provincie in doen zien om de economische potentie verder uit te bouwen door een programma op te zetten waarin de 3 regio's samen aan de slag gaan: Logistics Valley. In 2014 en 2015 hebben de regio's onder de naam Logistics Valley al een aantal activiteiten opgezet, zoals gezamenlijke branding van het gebied op beurzen en evenementen en meer samenwerking bij de kennis ontwikkeling. Voor 2016 wordt Logistics Valley alleen maar zwaarder neergezet, waarbij ontwikkelingsmaatschappij OostNV de coördinatie van het programma verzorgt. Een programma waaraan een flink bedrag gekoppeld is voor de komende jaren.

Als ik kijk naar de economische ontwikkeling in De Liemers dan overheerst 1 woord: Samen Ondernemers, overheid en onderwijs werken goed samen, maar ook de verschillende regio's en de expertise centra van die regio's werken steeds meer samen. Dit is niet iets wat voelt als opgelegd van bovenaf, maar vooral een goed gevoel geeft onderling. Hoe kunnen we met elkaar sterker naar buiten treden? Waar vullen we elkaar aan? Uiteindelijk moet dit leiden tot een Logistics Valley die tot de top 3 behoort van logistieke regio's in Nederland.

Ook op het vlak van acquisitie van logistieke activiteiten en -bedrijven kunnen we samen meer bereiken dan ieder voor zich. De ene regio zit al veel sterker in de buitenlandse acquisitie en contacten met China bijvoorbeeld, de Liemers heeft een duidelijke link met de Duitse buren (Nordrhein Westfalen). Ook bij lopende aanvragen van Nederlandse en buitenlandse bedrijven merken we dat we elkaar goed aan kunnen vullen. Rivierenland richt zich onder ander op Agrofood en heeft samen met Nijmegen een gunstige ligging voor landelijke distributie centra. De Liemers heeft een gunstige ligging voor Europese distributie centra waar vaak ook waarde toegevoegd wordt aan de producten (Value Added Logsitics). Aanvullend is ook de beschikbaarheid van nieuwe locaties voor logistieke activiteiten. Rivierenland heeft de afgelopen jaren veel grond uitgegeven en heeft even tijd nodig voordat weer grote kavels beschikbaar komen. In Nijmegen en de Liemers is juist nu volop ruimte beschikbaar voor grootschalige logistieke activiteiten. Dit leidt dan ook tot steeds meer aanvragen voor mega distributiecentra.

Wat merken we daarvan in de Liemers?

Véél denk ik: Zowel 's Heerenberg (DocksNLD), Zevenaar (7Poort) als Duiven (Seingraaf) hebben nieuwe bedrijventerreinen in uitgifte en zetten ook flink in op de acquisitie. En dit blijft niet zonder resultaat: Duiven is nog maar net gestart met de uitgifte van Seingraaf en is al in gesprek met enkele bedrijven. De gemeente Montferland kon bij de start van de uitgifte van DocksNLD afgelopen september direct een contract tekenen met logistiek ontwikkelaar Montea en Zevenaar tekende aan het einde van 2015 nog een contract met Nathan Holdings voor een nieuw bedrijfsgebouw op BusinessPark 7Poort. Voor deze locatie werd eerder in het jaar al een contract getekend met logistiek ontwikkelaar Vailog voor een logistiek centrum van 90.000 m2.

Het vooruitzicht voor 2016 is wat mij betreft dat het zaaien van de afgelopen periode gaat leiden tot een mooie oogst voor de Liemers met bestaande bedrijven die verplaatsen, bekende logistiek dienstverleners die meer ruimte nodig hebben voor nieuwe logistieke activiteiten/klanten en als het meezit nog een enkel nieuw (internationaal) bedrijf dat zich vestigt.

Laatst aangepast opmaandag, 18 januari 2016 12:24
 • Deel artikel met je vrienden

 • Gustave Pol

  accountmanager BusinessPark 7Poort Zevenaar en coördinator voor de gezamenlijke logistieke acquisitie voor de Liemers

  Laat een reactie achter

  Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

  DLHG op Facebook

  1. DLHG Posts
  2. DLHG Comments
  next
  prev

  DLHG op Twitter

  1. @regiodeliemers
  2. #DLHG
  next
  prev

  Meld je aan voor de Nieuwsbriefen blijf eenvoudig op de hoogte

  Enkele malen per jaar versturen we een nieuwsbrief met een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen over de campagne de Liemers, helemaal goed!

  Volg de Liemers ook op Social Mediavoor de laatste nieuwtjes

  Om op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes kan je de Liemers, helemaal goed! ook via je favoriete social media volgen.

   

  Contact opnemenwe horen graag van je

  Heb je nog vragen of wil je meer informatie dan kan je per mail contact  opnemen. We helpen je dan graag verder!

  Inloggen or Aanmelden