Knooppunt De Liemers

De Liemers is een regio die zich kenmerkt door een grote concentratie van logistieke bedrijven. Ik noem nog maar even enkele grotere: Visser Duiven, TNT Express, Dachser, DHL, Wim Bosman/Mainfreight, DSV, JCL, Rabelink en Rotra. Deze en vele andere bedrijven zijn al lange tijd in de regio gevestigd en hebben recent of iets langer terug gekozen voor uitbreiding van hun activiteiten in De Liemers. Dat doen ze niet zomaar.
De Liemers is een regio met een goed vestigingsklimaat. Keer op keer hoor ik dat het arbeidspotentieel goed voor elkaar is. Logistiek dienstverleners weten over het algemeen snel personeel te werven, ook als het gaat om flexibele tijden. Vanuit het onderwijs wordt naar een zo goed mogelijke aansluiting gekeken op de vraag van het bedrijfsleven, of het nu gaat om MBO, HBO of WO opleidingen.

Maar belangrijkste voorwaarde voor logistieke bedrijven blijft natuurlijk de bereikbaarheid. En dat is al lang niet meer alleen de bereikbaarheid over de weg. De 3 modaliteiten, weg, rail en water moeten alle drie goed voor elkaar zijn. Plus dat er een gemakkelijke uitwisselbaarheid moet zijn. De Liemers ligt als onderdeel van de Logistics Valley in een corridor van wegen (A12/A15), spoor (Betuweroute) en waterwegen (Rijn/Waal). Door deze ligging op een corridor van weg, water en spoor is het interessant voor met name internationale bedrijven om een distributiecentrum een stuk landinwaarts op te zetten: een stuk van de drukke en volle Rotterdamse haven vandaan; snel en zekere bereikbaar via de binnenvaart; in een regio met voldoende en goed personeel; met snelle verbindingen naar de rest van Europa.

Met de aanwezigheid van containers havens spelen we hier goed op in. De Rhein-Waal-Terminal in Emmerich maakt een snelle groei door en zal in de toekomst nog uitbreiden. Rotra heeft dit jaar een eigen containerterminal bij de IJssel geopend, waarmee ook bedrijven aan de westkant van De Liemers snel kunnen schakelen tussen binnenvaart en wegvervoer. Voor een snelle overlaad mogelijkheid tussen rail- en wegvervoer wordt bij Elst, direct naast de A15, een Rail Overstap Punt aangelegd. Na het gereedkomen van de doorgetrokken A15 is dit overstappunt ook vanuit de Liemers snel bereikbaar. Vlakbij ligt ook de container terminal van BCTN in Nijmegen, waardoor tegen die tijd snel schakelen tussen rail, water en weg mogelijk is.

Met de weginfrastructuur kent De Liemers een lange geschiedenis. Gelukkig komt de realisatie steeds meer in beeld. De voorbereidingen voor de daadwerkelijke aanleg van de A15, verbreding A12 en de nieuwe op- en afritten aan de west- en oostkant van Zevenaar zijn in volle gang. De minister stelt begin 2017 het Tracé besluit vast. Nu gaat het voor velen en met name het bedrijfsleven niet snel genoeg. Eigenlijk had de doortrekking van de A15 en onder andere ook de nieuwe op- en afrit Zevenaar oost, bij BusinessPark 7Poort, er al lang moeten liggen. Uitgangspunt is nu een zo vroeg mogelijke realisatie van deze op- en afrit in het totale project.

De Liemers is nu al een knooppunt tussen de Rotterdamse haven en het Europese achterland. Met de komst van Knooppunt De Liemers, waar A15 en A12 samenkomen, zitten we helemaal op goud. Ook al gaat het ons niet snel genoeg, we zien nu al dat bedrijven investeren in een goede ligging aan de A12, nabij de nieuwe en bestaande op- en afritten. Als bedrijfsleven, overheid en ook onderwijs goed met elkaar optrekken en gezamenlijk investeren in projecten, voorzie ik een toekomst met veel economische groei.
Laatst aangepast opdinsdag, 22 november 2016 11:19
 • Deel artikel met je vrienden

 • Meer in deze categorie:
  « Vooruitzichten voor 2016....
  Gustave Pol

  accountmanager BusinessPark 7Poort Zevenaar en coördinator voor de gezamenlijke logistieke acquisitie voor de Liemers
  Meer in deze categorie: « Vooruitzichten voor 2016....

  Laat een reactie achter

  Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

  DLHG op Facebook

  1. DLHG Posts
  2. DLHG Comments
  next
  prev

  DLHG op Twitter

  1. @regiodeliemers
  2. #DLHG
  next
  prev

  Meld je aan voor de Nieuwsbriefen blijf eenvoudig op de hoogte

  Enkele malen per jaar versturen we een nieuwsbrief met een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen over de campagne de Liemers, helemaal goed!

  Volg de Liemers ook op Social Mediavoor de laatste nieuwtjes

  Om op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes kan je de Liemers, helemaal goed! ook via je favoriete social media volgen.

   

  Contact opnemenwe horen graag van je

  Heb je nog vragen of wil je meer informatie dan kan je per mail contact  opnemen. We helpen je dan graag verder!

  Inloggen or Aanmelden