Duurzaamheid Expertise Centrum Liemers

"Duurzaam ondernemen is een modewoord maar wie achteruit en vooruit kijkt in de tijd ziet de onvermijdelijkheid van een transformatie in ondernemen. De onderneming van de toekomst zal duurzaam zijn of ze zal niet zijn.... Men vroeg mij onlangs hoe het komt dat bedrijven die goed scoren op duurzaamheids-aspecten de crisis beter lijken te overleven. Het eenvoudige antwoord is dat zij meegaan met de tijd." (Professor Luc van Liedekerke)

Een pittige stelling van deze professor: je onderneming is in de toekomst duurzaam of ze bestaat niet meer...."To be or not to be", aldus Shakespeare. En ik geloof het nog ook. En met mij ruim 73 % van alle CEO's van de grote internationale ondernemingen: duurzaamheid ofwel 'sustainability' is 'de' sleutel naar de toekomst voor iedere ondernemer.

Natuurlijk, 'duurzaamheid' is inderdaad een modewoord, een containerbegrip. Maar laten we het even simpel houden: duurzaamheid stelt de vraag aan de orde hoe er genoeg is voor een ieder, vandaag en morgen, dichtbij en ver weg. Met ingrijpende klimaatveranderingen op komst, met eindigheid van grondstoffen en fossiele energie steeds duidelijker voelbaar, met vernietiging van natuurlijke hulpbronnen in zicht...we moeten we wel anders gaan denken en doen! Oog leren hebben voor de impact van onze activiteiten op de directe en ook indirecte omgeving, en dat in alle aspecten van onze bedrijfsvoering. Oog hebben voor de 3 P's: people, planet en profit. Juist in samenhang kijken naar en werken aan de economische, sociale en ecologische aspecten van mijn ondernemen. Dat is duurzaam ondernemen.

dlhg blog duurzaamheid 2Voor heel wat koplopers in de economie van vandaag is dit al lang gesneden koek. Ook in de Liemers. En ze varen er wel bij. Ik kom ze tegen in allerlei sectoren: in de bouw – waar bijvoorbeeld energie neutrale woningen en kantoren worden gebouwd -; in de maakindustrie waar bijvoorbeeld enorm bespaard wordt door slim te kijken naar het gebruik van grondstoffen en halffabricaten...

Het Duurzaamheid Expertise Centrum Liemers wil 'Duurzaam ondernemen' in de Liemers ondersteunen en versterken. En we gaan dat doen op verschillende manieren: door ondernemers te gaan helpen bij het besparen op hun energiegebruik en bij het verminderen van afvalstromen. Maar ook door ondernemers (die dat willen) te helpen bij het vormgeven van hun eigen 'duurzame agenda' en door hen te verbinden aan andere ondernemers, "Leren van elkaar in Circles of Trust".

Kick Off DEC Liemers op 17 april in Duiven

dlhg blog duurzaamheid 1'Duurzaam ondernemen' wordt wat mij betreft een van de speerpunten van het DEC Liemers: er liggen zoveel kansen, juist in de Liemers! Laat je inspireren op onze Kick Off op 17 april van 15.00 tot 17.00 uur in het CCOG te Duiven (Kastanjelaan 2). We presenteren dan – samen met de jongeren van Hope XXL – onze 'Duurzame' ambities en plannen. Professor Jan Jonker - specialist in duurzaam ondernemen – steekt ons een hart onder de riem; oud-minister Jan Terlouw geeft zijn persoonlijke reactie en tal van ondernemers, jongeren en burgers uit de Liemers komen met hun concrete 'duurzame' voorbeelden. Je bent van harte welkom (maar wel een visitekaartje meenemen!!!). Duurzaam ondernemen: to be or not to be? In de Liemers maken we er werk van!

 

Laatst aangepast opwoensdag, 10 december 2014 11:12
 • Deel artikel met je vrienden

 • Wim Nabbe

  Adviseur Lindus, Kwartiermaker DEC Lindus

  Laat een reactie achter

  Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

  DLHG op Facebook

  1. DLHG Posts
  2. DLHG Comments
  next
  prev

  DLHG op Twitter

  1. @regiodeliemers
  2. #DLHG
  next
  prev

  Meld je aan voor de Nieuwsbriefen blijf eenvoudig op de hoogte

  Enkele malen per jaar versturen we een nieuwsbrief met een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen over de campagne de Liemers, helemaal goed!

  Volg de Liemers ook op Social Mediavoor de laatste nieuwtjes

  Om op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes kan je de Liemers, helemaal goed! ook via je favoriete social media volgen.

   

  Contact opnemenwe horen graag van je

  Heb je nog vragen of wil je meer informatie dan kan je per mail contact  opnemen. We helpen je dan graag verder!

  Inloggen or Aanmelden