Logo
Print deze pagina

De wereld ligt aan onze Liemerse voeten

Het is alweer vier jaar geleden dat ik voor het eerst kennismaakte met de Liemers. Als nieuwe directievoorzitter van Rabobank De Liemers mocht ik in een voor mij onbekend maar prachtig gebied aan de slag. De Liemers lijkt op de regio waar ik vandaan kom. De gemoedelijkheid die ik ken uit mijn eigen Limburg, vind ik hier terug. 

Ik heb de Liemers als regio inmiddels goed leren kennen. Ik kan genieten van de natuur, de voorzieningen, de actieve verenigingen en het ondernemende bedrijfsleven. En van de betrokkenheid van de inwoners bij hun omgeving. De Liemers is een bijzonder gebied, inwoners hebben zelf niet in de gaten hoe bijzonder. Maar de Liemers onderscheidt zich ├Ęcht van andere regio's met al haar initiatieven en activiteiten. Ik heb in verschillende regio's gewoond en gewerkt en ik weet dat het helemaal niet vanzelfsprekend is, wat veel mensen hier wel vanzelfsprekend vinden! Het is uniek wat hier gebeurt.

Als Rabobank De Liemers proberen we ons nadrukkelijk te bewegen in de Liemers. Door sport en cultuur te ondersteunen, door een bijdrage te leveren aan besturen van ondernemersverenigingen en door een bijdrage te leveren aan allerlei Liemerse initiatieven. Zelfs bij de scholen voor voortgezet onderwijs - Candea en Liemers College - zijn we als Rabobank De Liemers zichtbaar in de educatie. Omdat we er in geloven!

Enkele jaren geleden hebben we ons eigen onderzoeksbureau aan de slag gezet om de Liemers op sociaal en economisch vlak door te lichten. Het leverde een doortimmerd rapport op met opvallende eindconclusies. Zo gaf het rapport aan dat de Liemers zich meer als gebied moet profileren en groter moet durven denken. Het rapport werd goed ontvangen en breed omarmd. Door ondernemersverenigingen en gemeenten. Met de conclusies uit dit rapport ging ondernemersvereniging Lindus voortvarend aan de slag. Onder leiding van oud-wethouder en Lindus-adviseur Wim Bless werd er een Liemerse Economische Agenda opgesteld. Precies een jaar geleden werd deze Liemerse Economische Agenda aangeboden aan de portefeuillehouders van de Liemerse gemeenten. Helaas is het sindsdien stil. Het goede voorbeeld van de ondernemers wordt nog niet opgevolgd door de gemeentelijke overheden. Het advies ligt namelijk nog steeds op de gemeentehuizen te wachten op een vervolg.

Dat is jammer, maar ik heb goede hoop dat er snel stappen worden gezet. We moeten het tempo er in een snel ontwikkelende Liemers in houden. De Liemers biedt namelijk mogelijkheden waar we mee aan de slag moeten. Als onderdeel van een veel groter geheel. De Rabobank speelt ook in het vervolg graag een rol. De Liemers is voor ons belangrijk. We moeten niet teveel naar individuele gemeenten kijken. Als wij het als bank hebben over lokale belangen, dan hebben we het over Liemerse belangen. En die belangen liggen weer niet alleen in de Liemers, maar ook daarbuiten. De digitale wereld biedt immers veel kansen. Mijn stelling luidt dan ook:

De wereld ligt aan onze Liemerse voeten  

Laatst aangepast opdinsdag, 11 februari 2014 10:00
  • Deel artikel met je vrienden

  • Jan Ummenthum

    Directievoorzitter Rabobank De Liemers

    Media

    logo prov geldersland witdit project wordt mede mogelijk
    gemaakt door de Provincie Gelderland