De Liemers in trek voor grote logistieke activiteiten?

Sinds enige tijd zetten wij ons gezamenlijk in voor het aantrekken van meer logistieke activiteiten naar De Liemers. De Liemers heeft al een sterk logistiek profiel en de randvoorwaarden voor een groei daarin zijn aanwezig.

Die randvoorwaarden zijn onder andere;

- Goede bereikbaarheid over weg (A15/A12/A3), water (Rijn Waal) en spoor (Betuweroute)
- Ligging tussen de mainports Rotterdam en Schiphol en het Duitse achterland
- Beroepsbevolking met een goede arbeidsethos en bereidheid om flexibel te werken
- Goede aansluiting van onderwijs op de arbeidsmarkt, van VMBO tot HBO.
- Voldoende ruimte voor grootschalige logistieke activiteiten (> 8 ha).

De gemeenten Duiven, Zevenaar en Montferland trekken gezamenlijk op bij het benaderen van potentiele vestigers. Voor de promotie ligt er een jaarplan van onze Logistics Valley samenwerking, met onder andere het bezoek aan de Transport & Logistics beurs in München begin mei, de deelname aan de Provada vastgoedbeurs van 2 t/m 4 juni en de organisatie van de Nederland Distributie Dag op 15 oktober.

Onlangs heeft de eerste tafel-bijeenkomst in het kader van de Liemerse Economische Agenda plaatsgevonden. Ondernemers uit de logistiek gingen onder leiding van Bastiaan Overeem met elkaar in gesprek over de promotie van de Liemers als logistieke hotspot. De eerste geluiden waren dat we veel te bescheiden zijn in het aantrekken van logistieke activiteiten en dat we de mooie klanten die er al zijn onvoldoende uitdragen.

Kijken we naar de vraag van (inter)nationale bedrijven die een locatie zoeken voor (grootschalige) logistieke activiteiten, dan is er het afgelopen halfjaar een duidelijke toename waarneembaar. Namen als Tesla, Michael Kors, Forever21, Primark, bol.com, H&M en Heinz kwamen voorbij. Opvallend veel internationale retailers die een Europees Distributie Centrum of een afzonderlijk distributiecentrum voor de Nederlandse markt (Primark en H&M) willen openen. Naast de belevering van winkels, zijn deze distributiecentra ook bedoeld voor de E-logistics. Of in het geval van bol.com alleen voor de E-logistics (200.000 m2).

De Liemers is bij deze bedrijven nadrukkelijk onder de aandacht gebracht, maar veel van hen kiezen voor de regio's West-Brabant en Noord Limburg (Venlo). Dit zijn de belangrijkste logistieke hotspots in Nederland/Europa in verband met hun ligging op de as Rotterdam/Antwerpen – Ruhrgebied. Maar de Logistics Valley komt steeds meer in beeld met Tiel (H&M) en Nijmegen (Heinz) en Rotra kiest voor een grootschalige uitbreiding in Rheden (randje Liemers).

Ruimte

Ruimte is daarbij een dilemma. En daarbij heb ik het niet over een gebrek aan ruimte voor deze grootschalige activiteiten, maar juist een groot aanbod. De locaties Park15 (Oosterhout), 7Poort (Zevenaar), EBT ('s-Heerenberg) en A18 (Doetinchem) hebben met elkaar ruim 250 ha beschikbaar. Bedrijven als Heinz en Rotra laten om gegronde redenen hun oog vallen op locaties als De Grift (Nijmegen) en Riverstone (Rheden). Enerzijds willen we de klanten natuurlijk optimaal bedienen en luisteren we goed naar hun wensen voor een nieuwe vestigingslocatie. Anderzijds moeten we het aanbod bedrijfsgrond in de regio niet nog groter maken. Enige schaarste zal juist positief bijdragen aan de ontwikkeling van de logistieke markt in de regio.

Mijn mening is dat we op maat ruimte kunnen bieden in De Liemers voor grootschalige logistieke activiteiten. Ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat, met onze gezamenlijke inspanning, er de komende tijd 1 of meer grote (inter-) nationale bedrijven met hun Nederlandse- of Europese Distributie Centrum zullen landen in de Liemers!

Laatst aangepast opwoensdag, 22 april 2015 09:01
 • Deel artikel met je vrienden

 • Gustave Pol

  accountmanager BusinessPark 7Poort Zevenaar en coördinator voor de gezamenlijke logistieke acquisitie voor de Liemers

  Laat een reactie achter

  Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

  DLHG op Facebook

  1. DLHG Posts
  2. DLHG Comments
  next
  prev

  DLHG op Twitter

  1. @regiodeliemers
  2. #DLHG
  next
  prev

  Meld je aan voor de Nieuwsbriefen blijf eenvoudig op de hoogte

  Enkele malen per jaar versturen we een nieuwsbrief met een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen over de campagne de Liemers, helemaal goed!

  Volg de Liemers ook op Social Mediavoor de laatste nieuwtjes

  Om op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes kan je de Liemers, helemaal goed! ook via je favoriete social media volgen.

   

  Contact opnemenwe horen graag van je

  Heb je nog vragen of wil je meer informatie dan kan je per mail contact  opnemen. We helpen je dan graag verder!

  Inloggen or Aanmelden