Korte Ketens in het Liemers Landschap

Korte Ketens in het Liemers Landschap

 • Lekker Lokaal Eten
 • Van land tot bord: een betere samenwerking binnen de Liemerse voedselketen
 • Eet je uitzicht!

Lekker Lokaal uit het Liemers Landschap

Lokaal voedsel, je hoort het overal. Steeds meer consumenten zijn geïnteresseerd in verse, pure producten van dichtbij. Dit biedt kansen. In de Liemers worden deze producten namelijk al door onze boeren en tuinders verbouwd. Tijd voor actie, want door betere samenwerking binnen de keten kunnen we elkaar versterken. In een korte keten legt je voedsel een korte weg af van het land naar je bord. Zo weet je als consument precies wat je eet en steun je tegelijkertijd de regionale ondernemers en producenten.

Hoe dan?

Consumenten, producenten en lokale overheden gaan aan de slag met de kansen van de Korte Ketens in het Liemers Landschap. Tijdens bijeenkomsten gaan voedselproducenten onderzoeken of er markt is voor hun product(idee) en leren zij meer denken vanuit de klant en de kansen die het Liemers landschap biedt. Ondersteuning door lokale overheden is binnen een korte keten onmisbaar en daarom krijgen beleidsmedewerkers handvatten om dat te realiseren. Consumenten en bedrijven maken kennis met smakelijke lokale producten en ontdekken wat zij kunnen bijdragen aan een aantrekkelijk Liemers voedsellandschap.

Het verschil maken?

Samen maken we het verschil in de Liemers, immers je bent wat je eet! En met wat je eet, zet je de Liemers op de kaart. Tot oktober 2018 worden er verschillende bijeenkomsten georganiseerd om met Korte Ketens in het Liemers Landschap aan de slag te gaan. Houd voor data en meer informatie deze pagina in de gaten. 

Terugblik startbijeenkomst

Op 6 november hebben ruim 50 aanwezigen kennis gemaakt met Korte Ketens in het Liemers Landschap. In workshops hebben producenten en burgers, lokale verwerkers en distributeurs, ambtenaren en bestuurders mogelijkheden van samenwerking verkend en genoten van een heerlijke streeklunch. De Liemers produceert een grote diversiteit aan lokale ingrediënten waarmee Berry van de Ven, chef de cuisine bij Mezzo Restaurant & Kamers te Braamt, de heerlijkste gerechten heeft bereid. Duidelijk wordt dat juist deze diversiteit aan producten binnen de agrarische sector én de compacte regio met korte afstanden de Liemers tot een goede voedingsbodem voor lekker lokaal eten maken. Lokaal eten draagt bij aan de Liemerse economie, in stad en landelijk gebied. En het komt tegemoet aan de groeiende wens bij de consument te weten wat hij eet en waar dat eten vandaan komt. Bovendien bevorderen de korte ketens de duurzaamheid. People, profit en planet gaan zo hand in hand.

Tijdens de bijeenkomst is er ook volop aandacht voor de rollen die verschillende partijen kunnen innemen om het lekker lokaal eten te bevorderen. Workshopinleiders van buiten de Liemers laten aan de hand van succes voorbeelden zien hoe samenwerking tussen producenten, streekorganisatie en overheid gestalte kan krijgen. Deelnemers worden uitgedaagd te onderzoeken welke praktische acties zij zelf vanuit hun eigen positie kunnen nemen en welke meerwaarde dat voor henzelf en voor de lokale ketens in de Liemers dit heeft. Vol enthousiasme, energie en goede voornemens verlaat menig deelnemers de bijeenkomst.

Lees hier het verslag van de startbijeenkomst (in PDF).

Workshopreeks 'Regionaal produceren, van idee tot actieplan’

KKLL workshop1Steeds meer consumenten willen pure en verse producten van dichtbij. Boeren en tuinders zijn geïnteresseerd in een regionale afzetmarkt. Maar hoe breng je jouw idee voor een nieuw product op deze markt? Met deze en andere vragen gaan twaalf agrarische ondernemers uit de Liemers de komende vijf maanden aan de slag. Maandag 22 januari startte de eerste van een reeks van workshops ‘Regionaal produceren, van idee tot actieplan’ bij Beleefboerderij Hippe Koeien in Didam.

Jeroen Stuyt van Dykhoeve is een van de deelnemers en werkt op een biologische wijze met runderen en varkens in Herwen. "Ik heb prachtig en lekker vlees dat ik rechtstreeks aan de consument verkoop. Dit gaat redelijk goed, maar dit moet uiteindelijk meer bekendheid krijgen. Zo wil ik mijn bedrijf voor de toekomst sterker maken en mijn filosofie over het houden van varkens blijven uitdragen. Ik verwacht dat de workshopreeks mij hier een stap in brengt. De opdrachten in de eerste workshop zette mij al goed aan het nadenken. Het is me vooral duidelijk geworden hoe belangrijk het is iets te doen waar je goed in bent en plezier aan beleeft. En om de samenwerking te zoeken met anderen bij dingen waar je minder goed in bent". Tijdens deze workshop presenteerden de deelnemers hun productidee aan elkaar door middel van een korte pitch. Met prikkelende vragen als ‘waar liggen je talenten’ en ‘mijn terugkerend leerpunt als ondernemer’ gaf men elkaar feedback. Ook werd gekeken naar hoe het Liemers landschap onderdeel van je productverhaal kan zijn. Eén van de conclusies was dat de variatie aan producten in de Liemers in ieder geval groot genoeg is om een boodschappenmand mee te vullen! De deelnemers waren het er over eens dat dit kansen biedt om de consument in Liemers en daarbuiten aan hun te binden.

De volgende workshop vindt plaats op 20 februari.

Vooruitblik

Parallel aan de workshops 'Regionaal produceren, van idee tot actieplan’ gaan de Liemerse gemeenten begin 2018 aan de slag met het opstellen van actiegerichte plannen om diverse beleidsvelden te verbinden aan lokaal produceren: van landschap tot vrijetijdseconomie en van welzijn tot RO: hoe kunnen we producenten optimaal faciliteren in hun wens naar meer lokale afzet. Daarnaast zal komend voorjaar ook onderzoek gedaan worden naar het boodschappenmandje van de Liemerse consument en zijn wensen ten aanzien van lokaal en duurzaam voedsel. Ook zullen concrete bedrijfsbezoeken en excursies de samenwerking tussen producent – verwerker – horeca en distributie stimuleren. Met een groot evenement in april / mei zal de consument verleid worden om vaker lokale producten te kopen.

Laatst aangepast opvrijdag, 19 april 2019 11:57
 • Deel artikel met je vrienden

 • Meer in deze categorie:
  « Leven in de Liemers   |   Passie voor samenleven »

  DLHG op Facebook

  1. DLHG Posts
  2. DLHG Comments
  next
  prev

  DLHG op Twitter

  1. @regiodeliemers
  2. #DLHG
  next
  prev

  Meld je aan voor de Nieuwsbriefen blijf eenvoudig op de hoogte

  Enkele malen per jaar versturen we een nieuwsbrief met een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen over de campagne de Liemers, helemaal goed!

  Volg de Liemers ook op Social Mediavoor de laatste nieuwtjes

  Om op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes kan je de Liemers, helemaal goed! ook via je favoriete social media volgen.

   

  Contact opnemenwe horen graag van je

  Heb je nog vragen of wil je meer informatie dan kan je per mail contact  opnemen. We helpen je dan graag verder!

  Inloggen or Aanmelden